8 Març – La resposta és feminista!

8 de març: Per una vida a l’altura de les nostres lluites. La resposta és feminista!

Hui és 8 de març i des de la Unió de Joventuts Comunistes denunciem la desigualtat que sofrim les dones treballadores. Desigualtat que no deixa de créixer i s’empitjora amb la crisi sense que es prenguen les mesures polítiques necessàries.

Aquest no és un dia per homenatjar a les dones perquè puguem treballar, és un dia de denúncia de la desigualtat i la violència que comporta, i d’homenatge a la lluita diària que totes les dones duem a terme als nostres centres de treball i d’estudis; a la lluita que també portem diàriament a les nostres cases perquè no es normalitze l’opressió i es condicione la manera de viure.

Hui 8 demarç denunciem que el silenci fa còmplices als qui, coneixent la desigualtat existent i tenint possibilitat d’acabar amb ella, prioritzen sempre altres qüestions a la vida i la dignitat de les dones. Els partits del Règim no mantenen entre les seues “línies roges” mesures que ataquen la bretxa salarial, que aquest any arriba al 24 % i que obliga a les dones espanyoles a treballar 88 dies més per cobrar el mateix que els homes. Tampoc mantenen mesures contra la desocupació femenina que no deixa de créixer i fa que des de fa diversos anys la pobresa a Espanya la sofrim especialment nosaltres. En 2015, només una de cada tres noves ocupacions era exercida per una dona, i no obstant això, som les dones les que ocupem el 72 % de les ocupacions a temps parcial. L’educació que rebem fa que es continue reproduint rols patriarcals on la divisió sexual del treball condiciona les ocupacions a les quals les dones ens veiem abocades, per la qual cosa la situació que vivim a Espanya s’assembla molt a la d’altres països d’Europa on moltes espanyoles han hagut d’emigrar en els últims anys.

I és que a cop de precarietat i desocupació se’ns recorda una idea: el patriarcat ens sotmet per ser dones al treball reproductiu i a les cures, que ens allunyen de la igualtat també en l’àmbit laboral. Així, el capitalisme necessita aquesta desigualtat que ens exclou del mercat quan no necessita més mà d’obra remunerada. Aquesta situació, unida a les retallades sofrides en serveis públics i el silenci còmplice dels partits del Règim, que en mesos de precampanya i campanya electoral i també en aquests mesos després de les eleccions, no han posat el focus d’atenció en l’agressió permanent que sofreix la dignitat i la vida de les dones.

Davant això, hem de posar-nos en peu de guerra. Necessitem un moviment feminista ampli, divers i permanentment en lluita. Aquest 8 de març és un dia de combat feminista com els altres, en el qual tenim la tasca de sumar esforços per fer tremolar els fonaments del patriarcat fins que caiguen.

Per una vida a l’altura de les nostres lluites

La resposta és feminista!